

Lunges: welke spieren train je ermee?
Lunges zijn wat mij betreft één van de meest onderschatte oefeningen voor het onderlichaam. Veel sporters doen ze erbij, zonder echt te weten welke spieren
Wil je niet alleen sterkere, maar ook beter gevormde benen? Veel mensen vergeten echter de benen goed te trainen, wat zonde is. Je wilt immers geen groot bovenlichaam met kleine beentjes! Het trainen van je beenspieren is cruciaal voor je algehele kracht, balans en prestaties in diverse activiteiten. Sterke benen verbeteren niet alleen je sportprestaties, maar ook je dagelijkse functioneren.
In deze blog bespreken we de zes beste oefeningen voor je benen, waaronder squats, leg press, seated leg curls, romanian deadlift (RDL), leg extensions, adductor machine en leg press calf raises. Ontdek hoe je deze oefeningen effectief kunt uitvoeren voor maximale resultaten.
Laten we eerst kijken naar de anatomie van de benen. Dit helpt je om gerichter te trainen. De benen bestaan uit verschillende spiergroepen, waaronder:
Een goede kennis van deze spieren is cruciaal voor het effectief trainen van je benen. Hierdoor kun je je trainingen beter afstemmen op je doelen.
Hieronder bespreken we de zes beste oefeningen voor het ontwikkelen van sterke benen. Deze oefeningen zijn geschikt voor verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden.
Squats zijn de koning van beenoefeningen en werken alle vier de quadriceps spieren. Ze versterken de quads, hamstrings en bilspieren, en verbeteren de algehele beenkracht en stabiliteit.
Bekijk deze video voor een diepere uitleg: Squats Tutorial
De leg press is een geweldige oefening om zware gewichten te tillen en de quads te versterken. Het biedt een veilige manier om je benen te trainen zonder de onderrug te veel te belasten.
Dit is in het kort hoe je de leg press moet uitvoeren. Bekijk deze video voor een diepere uitleg: Leg Press Tutorial
De seated leg curl is ideaal voor het isoleren van de hamstrings en helpt bij het opbouwen van spierkracht en -massa. Deze oefening richt zich specifiek op de biceps femoris en de andere hamstringspieren.
Dit is in het kort hoe je de seated leg curl moet uitvoeren. Bekijk deze video voor meer uitleg: Seated leg Curl Tutorial
De Romanian Deadlift (RDL) is een compound oefening die de hamstrings en bilspieren versterkt. Het is een uitstekende manier om de kracht en flexibiliteit van je onderlichaam te verbeteren.
Dit is in het kort hoe je de romanian deadlift moet uitvoeren. Bekijk deze video voor een diepere uitleg: Romanian Deadlift Tutorial
Leg extensions zijn ideaal voor het isoleren van de quadriceps. Deze oefening verbetert de spierdefinitie en kracht van de voorkant van je dijen.
Dit is in het kort hoe je de leg extension moet uitvoeren. Bekijk deze video voor een voorbeeld: Leg Extension Tutorial
De adductor machine richt zich op de binnenkant van de dijen en helpt bij het stabiliseren van de hamstrings. Dit is een uitstekende oefening voor het versterken van de binnenkant van je dijen.
Dit is in het kort hoe je de adductor machine moet uitvoeren. Bekijk deze video voor een voorbeeld met een extra tip: Adductor Machine Tutorial
Leg press calf raises zijn een effectieve manier om je kuiten te trainen, terwijl je onderrug wordt ondersteund. Deze oefening helpt bij het verbeteren van de algehele kracht en omvang van je kuiten.
Dit is in het kort hoe je de leg press calf raises moet uitvoeren. Bekijk deze video voor een diepere uitleg: Leg Press Calf Raises Tutorial
Voor optimale resultaten is het aan te raden om tussen de 12 en 20 sets per spiergroep per week te trainen. Dit houdt in dat je je beenspieren idealiter ongeveer twee keer per week aanpakt. Deze richtlijnen zijn ook van toepassing op je beenspieren. Studies hebben aangetoond dat het uitvoeren van meer dan 20 sets per week voor dezelfde spiergroep niet alleen weinig extra vooruitgang oplevert, maar ook kan leiden tot overtraining. Overtraining kan zich uiten in symptomen zoals aanhoudende vermoeidheid, verminderde prestaties en een verhoogd risico op blessures.
Aan de andere kant, als je minder dan 12 sets uitvoert, loop je het gevaar waardevolle spiergroei te mislopen, vooral als je een beginner bent. Het vinden van de juiste balans in je trainingsschema is cruciaal voor het bereiken van je fitnessdoelen. Om de beste resultaten te behalen, is het daarom belangrijk om binnen de “sweet spot” van 12 tot 20 sets per week te trainen.
Bij het trainen van je benen is het cruciaal om een goed trainingsschema te hebben. Hier zijn enkele tips om je routine te optimaliseren:
Het trainen van je benen is essentieel voor het opbouwen van sterke en goed gevormde onderlichamen. Door deze oefeningen in je routine op te nemen, kun je je benen effectief versterken en vormgeven.
Heb je deze oefeningen al geprobeerd? Welke oefeningen geven jou de beste resultaten? Begin vandaag nog met het integreren van deze oefeningen in je training en zie het verschil in je benen! Vergeet niet om je voortgang bij te houden. Dit helpt je om je doelen te bereiken en je resultaten te verbeteren.
Lunges zijn wat mij betreft één van de meest onderschatte oefeningen voor het onderlichaam. Veel sporters doen ze erbij, zonder echt te weten welke spieren
Als je serieus rug wilt bouwen, kom je niet onder de stang uit. Een barbell is wat mij betreft de beste manier om je rug
Als je je buik serieus wilt aanpakken, moet je stoppen met alleen crunches zonder gewicht. Buikspieren zijn gewoon spieren. En spieren groeien van weerstand, niet
Als je serieus sterker of gespierder wilt worden, moet je slim trainen. En dat begint met een goede indeling. Veel mensen gaan zomaar wat doen
Je kent het wel: je staat in de gym, spieren staan strak, aderen poppen eruit — die legendarische pump. En ja, dat voelt fantastisch. Maar
Je hoort vaak mensen praten over afvallen, maar aankomen? Dat is een heel ander verhaal. Toch zijn er genoeg mensen die worstelen met ondergewicht of
Als coach hoor ik het vaak: “Ik wil afvallen, maar ik heb geen tijd om te koken.” Mijn antwoord? Je hóeft niet altijd te koken.
Als je veel sport of zweet, weet je hoe belangrijk hydratatie is. Maar water alleen is niet genoeg. Je lichaam verliest bij elke training ook
© SPORTERSHART 2025