Kwark op zichzelf is al een prima eiwitbron, zeker als je kiest voor magere of Griekse varianten. Maar zoals je weet, bevatten die vooral langzame eiwitten (caseïne). Wil je meer uit je herstelmoment halen, dan raad ik je aan om eiwitpoeder door je kwark te mengen. Ik doe dit zelf ook na het trainen, omdat je zo én snelle én langzame eiwitten binnenkrijgt.
Waarom kwark niet genoeg is na krachttraining
Veel mensen denken dat een bakje kwark na de training voldoende is. Echter, na een zware sessie heb je juist baat bij snelle eiwitten die meteen hun werk doen. Whey-eiwit is daar ideaal voor. Door een schep whey door je kwark te roeren, geef je je spieren direct wat ze nodig hebben, en zorg je met de caseïne voor een langdurige eiwitaanvoer. Dit is vooral handig als je ‘s avonds traint en daarna gaat slapen.
Welke smaakcombinaties zijn het lekkerst?
Als je net begint met eiwitpoeder mengen, zul je wat moeten experimenteren. Zelf vind ik neutrale kwark met vanille of salted caramel whey een perfecte combinatie. Ook banaan of aardbei werkt goed. Mijn tip? Blijf weg van hele zoete vruchtenkwarkjes als basis. Die botsen vaak met de smaak van je eiwitpoeder en maken het geheel te kunstmatig.
Zo meng je het zonder klonten
Ik zie vaak dat mensen klagen over klontjes in hun kwarkmix. Dat komt doordat eiwitpoeder zich slecht laat mengen met dikke kwark. Los je poeder eerst op in een klein beetje melk of water, en voeg dan pas de kwark toe. Even stevig roeren of kort met een staafmixer – en je hebt een gladde, romige shakebowl zonder klonten. Voeg gerust wat kaneel of noten toe voor meer smaak en bite.
Wanneer is deze combinatie echt nuttig?
Als je serieus traint en een eiwitdoel wilt halen, is dit een hele praktische optie. Zeker als je niet altijd tijd hebt om een uitgebreide maaltijd te maken. Ook vegetariërs of mensen met een lager caloriebehoefte kunnen hiermee makkelijker aan hun eiwitten komen. Zelf gebruik ik het vaak als avondmaaltijd of snelle snack voor het slapen, vooral op zware trainingsdagen.
Wat als je lactose-intolerant bent?
Dat hoor ik vaak: “Maar ik kan niet goed tegen zuivel.” Gelukkig zijn er ook lactosevrije kwarkvarianten en plantaardige eiwitpoeders. Denk aan erwteneiwit of rijst-eiwit. Deze mengen net zo makkelijk door kwark of alternatieven als kokosyoghurt. Zo hoef je niets te missen én krijg je alsnog je eiwitten binnen.